Sunday, September 29, 2013

Προσθηκη μεταλλικου εξωστη σε υφισταμενο απο οπλισμενο σκυροδεμα.

Τυχαίνει καμμιά φορά. Αν και γενικά δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση, όταν για λειτουργικους λογους απαιτηθεί η επέκταση υφισταμενων εξωστών, οι λύσεις που υπάρχουν, ειναι οι εξής:
1. Όταν το υφιστάμενο κτιριο βρίσκεται ακομα στη φάση κατασκευής (στα μπετά), μπορούμε με την καθαίρεση 5-6 εκ του άνω τμήματος της πλάκας, να προσθέσουμε τον επιπλέον απαιτούμενο οπλισμό στήριξης της πλάκας. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συγκολλητικες ρητίνες συνδεσης παλαιού και νέου σκυροδέματος, εξασφαλίζουμε τη συνεργασία των δυο στρωσεων. Καλουπωνουμε το επιπλέον τμήμα του εξώστη, σιδερωνουμε και σκυροδετουμε κατα τα γνωστά. Δεν ξεχνάμε τους ελέγχους των υφιστάμενων μελών του κτιρίου (δοκοί, στυλοι, τοιχεια κλπ που επηρεάζονται απο το επιπλέον βάρος)
2. Όταν το υφιστάμενο κτιριο έχει ολοκληρωθεί, έχουμε δυο επιλογές: 
- να αναρτησουμε το νέο τμήμα του προβόλου απο τον άνω κόμβο των περιμετρικων στυλων και
- να τον έδρασουμε σε μια μεταλλική κατασκευή, επι των περιμετρικων στυλων (επίσης). Αυτή την περίπτωση παρουσιάζουμε εδώ.


Πρόκειται για μια πολυ μικρή προσθήκη τμήματος εξώστη, αλλά you get the idea...
Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, εξάλλου, αυτές φαίνονται στα συνημμένα σχεδια. Μια περιμετρικής μεταλλική κατασκευή πατάει στα δυο περιμετρικά τοιχεια. Γινεται δια στρώση σκυροδέματος επι λαμαρίνας. Δε χρησιμοποιείται ελαφρό μπετό, γιατί υπάρχουν θέματα στεγανοτητας του, μόνωσης του κλπ.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που εμφανίστηκε, ήταν η αστοχία των βλητρων στήριξης των δοκών σε εξολκευση. πράγματι, λόγω της χρήσης του "δικτυωματος" οι δυο άνω δοκοί, οι οποίες εδράζονται απ´ ευθείας στα τοιχια, εμφανιζουν εφελκυσμο. Απο τη διαστασιολογηση των (χημικών) βλητρων, ήταν αδύνατη η πλήρης παραλαβή των εφελκυστικων αυτών δυνάμεων. Γιαυτο το λόγο, απαιτείται η ανάπτυξη βλητρων σύνδεσης στο περιμετρικό μέτωπο του υφιστάμενου εξώστη Φ10/250. 



No comments:

Post a Comment