Thursday, October 2, 2014

Διαδικασία Ανασύστασης φακέλου οικοδομικής αδείας.

Σχετική νομοθεσία:
-ΠΔ 114/2005 - ΦΕΚ Α'/165/30.6.2005
-Ν.4178/2013, αρθρο 11, πργρ 6.γ 

Γενική παρατήρηση:
Στην πραγματικότητα, ιδιώτης, δεν έχει δυνατότητα να αιτηθεί την ανασύσταση φακέλου. Μπορεί να  ζητήσει αντίγραφα από το φάκελο της οικοδομικής αδείας. Εάν τα σχέδια ή ο φάκελος έχουν χαθεί, τότε μόνον η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να κάνει την ανασύσταση του φακέλου, απλά και μόνο με την αρωγή του ιδιοκτήτη (πληροφορίες κλπ).
Βεβαίως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, διότι οι υπηρεσίες δεν έχουν τον εξοπλισμό να κάνουν σχέδια κλπ. Το κενό αυτό, ήρθε να καλύψει ο 4178/2013, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα, όταν υπάρχει άδεια και δηλώνεται αυθαίρετο, (πχ για την έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας), τα σχέδια αποτύπωσης του κτιρίου (Τοπογραφικό, Διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις και τομές), να θεωρηθούν από την υπηρεσία (ωσάν ανασύσταση) και να συνοδεύσουν τη δήλωση στο σύστημα του ΤΕΕ.
Συμπερασματικά, πιο κάτω διαδικασία, μπορεί να ακολουθηθεί μόνον με δήλωση αυθαιρέτου.

Η διαδικασία:
  1. Αίτηση στην Υ.Δομ. του ιδιοκτήτη, για χορήγηση αντιγράφων από το αρχείο της υπηρεσίας. Προφανώς, θα απαντήσουν ότι δεν έχουν. Η απάντηση χρειάζεται για το φάκελο της ανασύστασης.
  2. Φορολογικά ως εξής: 
    1. Υπολογισμός αμοιβών για:
      1. Αποτύπωση αρχιτεκτονικών
      2. Αμοιβή τοπογραφικού
      3. Αποτύπωση στατικών (ανάλογα με την περίπτωση)
      4. Αμοιβή μηχανολογικών μελετών (ομοίως ανάλογα με την περίπτωση)
    2. Πληρωμή ΤΣΜΕΔΕ (για τη νόμιμη αμοιβή)
    3. Πληρωμή ΦΕΜ (ηλεκτρονικά για τη συμφωνηθείσα αμοιβή)
    4. Δημιουργία αρχείου στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ και λήψη κωδικού πληρωμής για την αμοιβή (δες παρακάτω)
    5. Κατάθεση αμοιβής στην ΕΤΕ (κανονικά δεν απαιτείται, όμως κάποιες πολεοδομίες, πχ της Θήβας, το ζητούν)
    6. Αντίγραφο της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, άν η συμφωνηθείσα αμοιβή είναι μικρότερη από αυτήν του ΤΕΕ.
    7. Ιδιωτικό συμφωνητικό, μεταξύ του μηχανικού και του ιδιοκτήτη (το οποίο θα πρέπει να ανέβει και στο σύστημα του ΤΕΕ).
    8. Φορολογικά ιδιοκτήτη δεν υπάρχουν.
    9. Εκτύπωση υπολογισμού αμοιβών με ΕΤΑ 112 (πρόκειται για την τιμή αφετηρίας που υπολογίζεται το ΤΣΜΕΔΕ)
  3.  Αίτηση του ιδιοκτήτη. Προσοχή, δεν φτιάχνουμε έντυπο έγκρισης δόμησης ούτε της άδειας δόμησης. Η αίτηση είναι απλή πχ. "Σας υποβάλλω σχέδια αποτύπωσης [και όχι "ανασύστασης"] φακέλου της υπ' αρίθμ. ... οικοδομικής αδείας".
  4. Φύλλο ελέγχου σε Α4, για να γράφει ο υπάλληλος τις παρατηρήσεις.
  5.  Αρχιτεκτονική μελέτη. Η αρχιτεκτονική μελέτη γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΝΟΚ (φωτογραφίες, τρισδιάστατο, τομές και όψεις στο διάγραμμα δόμησης κλπ). Ομως, οι όροι δόμησης και τα σχετικά, θα αφορούν αυτά που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της  άδειας, όπως είχε εκδοθεί τότε.
    1. Τοπογραφικό διάγραμμα
    2. Διάγραμμα δόμησης
    3. Κατόψεις
    4. Οψεις
    5. Τομές.
  6. Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, ότι στο διάγραμμα κάλυψης οι υπολογισμοί και ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας, για την οποία υποβάλλεται ο φάκελος αποτύπωσης. 
  7. Στατική μελέτη. Κανονικά, η στατική μελέτη πρέπει να γίνει με τους κανονισμούς που ίσχυαν όταν εξεδώθη η άδεια. 
  8. Μηχανολογικές μελέτες. Εαν απαιτούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής.
  9. Προέλεγχος δεν απαιτείται. Η αίτηση υποβάλλεται κατ' ευθείαν στο πρωτόκολλο.
Ελπίζω να βοήθησα. Παρακαλώ άν κάποιος έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, να την γράψει στα σχόλια, για να γλυτώσουμε όλοι τυχόν ταλαιπωρία.

4 comments:

  1. Ποσο χρονο παιρνει για να αποπερατωθει η ανασυσταση Αδειας για να δηλωθουν και οι αυθαιρεσειες προς τακτοποιηση; Η ανασυσταση της Αδειας προεγκρινεται με την υπευθυνη δηλωση του μηχανικου η πρεπει να περιμενει την εγκριση της Πολεοδομιας; Αν πρπει να περιμενει την εγκριση της πολεοδομιας ποσο καιρο παιρνει αυτη; Το θεμα ειναι η καθυστερηση για την συναψη συμβολαιου μεταβιβασης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα.
      Όπως θα ξέρετε, ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση από τις υπηρεσίες ενός φακέλου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (πληρότητα φακέλου, φόρτος εργασίας υπηρεσίας, πολυπλοκότητα έργου κλπ), συνεπώς, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι: "ανάλογα με την περίπτωση".

      Πλέον με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης των αδειών δόμησης ο χρόνος είναι θεωρητικά μικρότερος, αλλά και πάλι (δυστυχώς) εξαρτάται από την περίπτωση.

      Γενικά πάντως, η ανασύσταση φακέλου, είναι ευκολότερη διοικητική πράξη από ένα καινούριο κτίριο, οπότε και ο χρόνος είναι μικρότερος. Εμείς στο γραφείο έχουμε εκδώσει σχετικές πράξεις σε ένα μήνα περίπου. Επρόκειτο για μικρές διώροφες κατοικίες κάτω από 200μ2.


      Delete
  2. Θέλω να αγοράσω κατοικία με το πρόγραμμα "σπίτι μου" και στην πορεία βρέθηκε ότι έχει χαθεί η άδεια της οικοδομής στην πολεοδομία. Τι μπορώ να κάνω;

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον συνάδελφο μηχανικό να προχωρήσει στην ανασύσταση του φακέλου. Θα χρειαστούν αποτυπώσεις, νομιμοποιητικά έγγραφα (πχ Ε3 κλπ), συμβόλαια κλπ. Ο χρόνος και το κόστος θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος ανέγερσης, η επιφάνεια του ακινήτου κλπ.

    ReplyDelete