Tuesday, December 9, 2014

Μια πρόταση βελτίωσης του νόμου για τους ελέγχους δομησης.

Εισαγωγή.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4030/2012 θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος των εργασιών δόμησης, ενώ με την αποφαση 299/2014, άρθρο 4, πργρ 3, α, i, στους αρχικούς ελέγχους δόμησης των οικοδομικών έργων, οι ελεγκτές δομησης ειναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν "... Τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο"

Η επικρατούσα πρακτική.
Μέχρι σήμερα, η πρακτική που εφαρμόζεται απο τους συναδέλφους, είναι να επιβεβαιώνουν τις πλαγιές αποστάσεις απο τα υλοποιημένα όρια (τοιχίο σκυροδέματος, συρματόπλεγμα, ή πάσσαλοι στις κορυφές) του οικοπέδου και να τις συγκρίνουν με τις αναγραφόμενες στο εγκεκριμένο διάγραμμα δόμησης.


Το πρόβλημα.
Κι όμως! Ολοι συμφωνούν, ότι αυτή η πρακτική δεν είναι σωστή, για τον απλούστατο λόγο, ότι τα υλοποιημένα όρια (ιδίως στα εκτός σχεδίου γήπεδα) δεν είναι de facto σωστά. Για να ελεγχθεί όμως η θέση τους, είναι απαραίτητη η εφαρμογή επί του εδάφους των συντεταγμένων που (πλέον υποχρεωτικά) αναγράφονται στο εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας δόμησης.

Οι ευθύνες.
Το θέμα των ευθυνών εδώ δε θα αναλυθεί, παρότι θα μπορούσε να είναι υψίστης σημασίας. Ποιος θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του ελεγκτή που έχει εκδώσει πόρισμα και στη συνέχεια κλήθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια να εξηγήσει, γιατί δεν ανακάλυψε ότι οι συντεταγμένες των υλοποιημένων ορίων, ήταν λάθος. Ας μην προσθέσω και την πολύ πιθανή περίπτωση που η οικοδομή προέκυψε αυθαίρετη, λόγω παραβίασης των πλάγιων αποστάσεων...

Οι προτάσεις.
Να λοιπόν, κάποιες προτάσεις, που κατά τη γνώμη μου μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Από τη μεριά μου, το παρόν κείμενο θα αποσταλεί στο σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας, ως εισήγηση. Θα περιμένω τη συζήτησή του σε ημερήσια διάταξη.
Πρόταση 1η.
Να προστεθεί στο πόρισμα των ελεγκτών, η φράση:
"η θέση του κτιρίου ελέγχθηκε σε σχέση με τα υλοποιημένα όρια του οικοπέδου/γηπέδου. Ο ελεγκτής δεν ευθύνεται για την υλοποίηση των οριων  αυτών".

Πρόταση 2η.
Να συμπεριληφθεί στους αρχικούς ελέγχους, η υποχρέωση του ελεγκτή δόμησης, να ελέγξει την υλοποίηση των ορίων, με δικά του μέσα, αυξάνοντας τη αμοιβή του, ανάλογα με τον αριθμό των κορυφών του οικοπέδου ή την επιφάνεια του.

Πρόταση 3η.
Να απαλλαγούν οι ελεγκτές από την υποχρέωση του ελέγχου της θέσης του κτιρίου.

Επίλογος.
Το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας και της απόλυτου αρμοδιότητας των θεσμοθετημένων οργάνων των μηχανικών και του ΤΕΕ. Θα πρέπει λοιπόν οι εκλεγμένοι συνάδελφοι να αναλάβουν την προώθηση, την ανάδειξη και την επίλυση του θέματος.

No comments:

Post a Comment