Monday, January 29, 2018

Ενίσχυση υφισταμένου κτιρίου από Οπλισμένο Σκυρόδεμα και προσθήκη 2 ορόφων

Το έργο αφορά στην προσθήκη δύο ορόφων καθ' ύψος σε υφιστάμενο κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το υφιστάμενο κτίριο είναι μία κλασσική κατασκευή της δεκαετίας του 70-80, με τοιχία 20εκ πάχους, λεπτούς στύλους (30/30, 40/40) και δοκάρια, το οποίο έχει διαστασιολογηθεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό. Παρότι στην υφιστάμενη στατική μελέτη υπήρχε πρόβλεψη δύο επιπλέον ορόφων, έγινε έλεγχος του υφισταμένου.
Η προσθήκη των δύο ορόφων προβλέπεται να γίνει από οπλισμένο σκυρόδεμα, διότι οι άλλες λύσεις που εξετάστηκαν (μεταλλική κατασκευή, σύμμικτες πλάκες κλπ) δεν έδιναν λύση στο πρόβλημα της απαιτούμενης ενίσχυσης των τοιχίων και στύλων του ισογείου.

Η ανάλυση και διαστασιολόγηση έγινε στο πρόγραμμα Etabs, χρησιμοποιόντας τη μέθοδο push over, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Καν.Επε. Προέκυψε η απαίτηση ενίσχυσης των υφισταμένων τοιχίων και στύλων στο ισόγειο.
Για την αποφυγή της όχλησης των ενοίκων, διότι οι εργασίες θα γίνουν κατά τη διάρκεια χρήσης του κτιρίου, επιλέχθηκε η λύση της εξωτερικής προσθήκης χυτών επί τόπου τοιχίων και στύλων, σε επαφή με τα υφιστάμενα και σύνδεση τους μέσω επί τόπου συγκόλλησης οπλισμών. Στο επόμενο σχέδιο φαίνεται μία τυπική συνδεσμολογία:
Για τη σκυροδέτηση των προστιθέμενων στοιχείων σκυροδέματος, θα διανοιχθούν οπές στους προβόλους της πλάκας οροφής του ισογείου. 
Αν και για τη θεμελίωση δεν προέκυψε απαίτηση ενίσχυσης, εν τούτοις, οι οπλισμοί θα αγκυρωθούν επαρκώς στα υφιστάμενα πέδιλα. Για την εργασία αυτή, θα απαιτηθεί η αποκάλυψη περιμετρικά του κτιρίου της επίχωσης, αλλά και η προσωρινή απομάκρυνση των επιχώσεων και επιστρώσεων των δαπέδων των εξωτερικών χώρων.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται για τη συνεργασία, στη συνάδελφο Αρχιτέκτονα, Αιμιλία Σίδερη, που συνέταξε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.

No comments:

Post a Comment