Saturday, February 15, 2014

Στο 50% ο συμψηφισμός του προστίμου με τη δαπάνη στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των αυθαιρέτων.

Για όσους σκέφτονται να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο τους, να εχουν υπόψη τους ότι ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση και πλέον έχει πάρει το δρόμο για την τελική του ψήφιση, το σχέδιο νομού που αφορά στην αντικατάσταση του 50% του προστίμου (πλην του παραβόλου), με τη δαπάνη για:
- την ενεργειακή αναβάθμιση ή
- τη στατικη του ενίσχυση.
Με λίγα λόγια, αν το πρόστιμο του αυθαίρετου ειναι 10.000€, πηγαίνετε να αλλάξετε τα κουφώματα σας με τις 5000€ ή κάντε εργασίες επισκευής/ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, αντί να τα πληρώσετε στο ελληνικό δημόσιο.
Παραθέτω εδώ το σχετικό άρθρο, για δική σας ενημέρωση:

Άρθρο 2.
1. Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών.Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση)

2. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας κατά τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

3. Στη διαδικασία συμψηφισμού εντάσσονται δαπάνες για αγορά υλικών/εξοπλισμού καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης/αποκομιδής, τοποθέτησης/εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, και για την αποζημίωση για τους απαιτούμενους ελέγχους δόμησης. Στις ανωτέρω δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Νομίζω ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, την οποία ειναι χρήσιμο όλοι να έχουμε υπόψη.

No comments:

Post a Comment