Friday, November 18, 2016

Η ολίσθηση ενός τοίχου αντιστήριξης οδηγεί στο θάνατο την κάτοικο του υπερκείμενου σπιτιού.

The scene in Looe, Cornwall where heavy rain has caused the collapse of a house. March 22 2013. Several houses and flats have been evacuated after a night of torrential rain in the region.

Βεβαίως η υπόθεση είναι παλιά (από το Μάρτιο του 2013), αλλά μόλις εχθές το αρμόδιο δικαστήριο της Αγγλίας εξέτασε τον πολιτικό μηχανικό (charter civil engineer) ο οποίος είχε συντάξει για λογαριασμό των κατηγορουμένων, την τεχνική έκθεση για την αντοχή του τοίχου.
Συγκεκριμένα, ο Michael Foulkes, είχε προσληφθεί από την Christina Miller, ιδιοκτήτρια του σπιτιού στο Sandplace Road, στο Looe, να εξετάσει την ευστάθεια του τοίχου αντιστήριξης στο πίσω όριο της ιδιοκτησίας της. Είχε παραδώσει τότε μία τεχνική έκθεση, στην οποία προειδοποιούσε τότε για “σοβαρό κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης” του τοίχου αντιστήριξης, σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Για το λόγο αυτό, είχε τονίσει, ότι το κτίριο πίσω από τον τοίχο δεν θα έπρεπε να κατοικείται!
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι τη μέρα που έκανε ο μηχανικός την αυτοψία, πράγματι, το πίσω κτίριο ήταν ακατοίκητο, διότι η ενοικιάστρια του έλειπε σε ταξίδι, η οποία όμως επέστρεψε μία μέρα μόλις πριν την κατάρρευση του τοίχου!
Τελειώνοντας την κατάθεση του, ο μηχανικός, δήλωσε στο δικαστήριο, ότι παρότι διεπίστωσε το πρόβλημα της ευστάθειας του τοίχου, ποτέ δεν πίστεψε ότι θα οδηγούσε στην πλήρη κατάρρευση του πίσω σπιτιού.

No comments:

Post a Comment