Wednesday, February 19, 2014

Φορολογικά & αμοιβές μηχανικών για έκδοση άδειας νομιμοποίησης αυθαιρέτου.

Πιστέυω πως είναι η μοναδική περίπτωση που οικονομικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί σήμερα ένας μηχανικός. Οσο είναι σε ισχύ ο Ν. 4178/2013 των αυθαιρέτων και είναι δυνατό να νομιμοποιηθεί οποιοδήποτε κτίριο δεν παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 48, πργρ6:
"Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυ αν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμηση", μπορούμε σαν μηχανικοί να εκδόσουμε τη σχετική άδεια δόμησης, και ο ιδιοκτήτης αντί να πληρώσει το πρόστιμο στο Ελληνικό Δημόσιο, να το πληρωθούμε εμείς για την εργασία μας.
Μάλιστα, μετά και την ερμηνευτική εγκύκλιο, όπου για τις Αδειες Δόμησης Νομιμοποιήσης, που διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται βεβαίωση από το ΙΚΑ (για την έκδοση της άδειας), ο ιδιοκτήτης δεν επιβαρύνεται το κόστος αυτό. Οπότε, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Σχετικά με τις αμοιβές και τα φορολογικά, οι μελέτες που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την έγκριση δόμησης, είναι:
-Τοπογραφικό (άν έχει τροποποιηθεί από την προηγούμενη άδεια, ή άν δεν υπάρχει καθόλου)
-Αποτύπωση αρχιτεκτονικών.
Για τον προϋπολογισμό του έργου, άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνουν δύο προϋπολογισμοί:
-Ενας για τα φορολογικά του ιδιοκτήτη και να περιλαμβάνει τα τετραγωνικά των χώρων που θα νομιμοποιηθούν,
-Ενας για τις μελέτες, όπου θα περιλαμβάνονται όλοι οι χώροι του κτιρίου, αφού για να γίνουν τα αρχιτεκτονικά, πρέπει κανείς να αποτυπώσει ολόκληρο το κτίριο και όχι μόνο τους χώρους που νομιμοποιούνται.
Προσοχή, γιατί οι διαφορές είναι μεγάλες μεταξύ των δύο αυτών προϋπολογισμών, να μην πληρώσετε επιπλέον φορολογικά.
Στη συνέχεια, για την άδεια δόμησης, οι μελέτες που πρέπει να γίνουν, εξαρτώνται από τον ΓΟΚ τον οποίο θα εφαρμόσετε για την έκδοση. Για παράδειγμα, ο ΓΟΚ '73 δεν ήθελε Η/Μ κλπ.
Επίσης, η στατική μελέτη θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής. Δηλ. για ένα κτίριο του πρό του ΝΕΑΚ, θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο παλιός αντισεισμικός κανονισμός κλπ.
Ειδικά για τη στατική μελέτη, σαν αμοιβή πρέπει να υπολογισθούν:
-Αποτύπωση στατικών,
-Ελεγχος υπάρχοντος σε στατικά φορτία
-Ελεγχος υπάρχοντος σε δυναμικές φορτίσεις.

No comments:

Post a Comment